Beyin Kanaması Sonrası Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Beyin Kanaması Sonrası Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Kanaması Sonrası Epilepsi

Beyin kanaması, kanamanın gerçekleştiği bölgeye, miktarına ve kişinin sağlık durumuna bağlı olarak ciddi hasarlara neden olabilir. Bu hasarlardan biri de halk arasında sara hastalığı olarak bilinen epilepsidir. Epilepsi nöbeti, beyin kanaması sırasında ya da sonrasında ortaya çıkabilir. Temel nedeni, beyin kanaması sırasında beyin damarlarına yeterli kan gitmediği için beyinde oksijen yetersizliği meydana gelmesidir. Oksijen yetersizliğinin yanı sıra beyin sinirlerinde meydana gelen tahribat, beyin kanaması sonrası epilepsi nöbetlerini tetikler.

Epilepsi Nöbetinin Belirtileri

  • Kişinin tüm vücudu kasılır.
  • Bilinç kaybı yaşanır.
  • Ağızdan köpükler çıkabilir.
  • Vücuttaki ani kasılmadan dolayı idrar kaçırma olabilir.
  • Kişi kasılma sırasında dilini ısırabilir ve dil üzerinde hasarlar oluşabilir.

Beyin Kanaması Sonrası Epilepsi Ne Zaman Ortaya Çıkar?

İlk epilepsi nöbeti, beyin kanaması ile birlikte ortaya çıkabileceği gibi, beyin kanamasından birkaç ay sonra da gelişebilir. Bu durum, ameliyatta kullanılan implantlar ya da damarlardaki bozulmalara bağlı olarak zaman içinde gelişebilir.

Beyin Kanaması Sonrası Epilepsi Ne Kadar Süre Devam Eder?

Beyin kanaması sonrası epilepsi, birkaç ay içinde düzelebileceği gibi, kişinin yaşamı boyunca da devam edebilir. Bu durumda doktor ile iş birliği yapmak önemlidir. Epilepsi tedavisinin ilk aşamasında, düşük dozlarda ilaç kullanımı önerilir ve bu süreçte epilepsinin tedaviye yanıtı kontrol edilir. Kişi bu süreçte araç kullanma, denize girme, uzun saatler yalnız kalma gibi eylemlerden kaçınmalı ve yanında bir refakatçi bulundurmalıdır. Stres, üzüntü ve aşırı heyecan gibi durumlar epilepsi krizlerini tetikleyebilir. Tedavi süreci ve epilepsinin ne kadar devam edeceği, doktor kontrolleri sonrasında belirlenir.

Beyin Kanaması Sonrası Epilepsi Krizi Geçiren Kişiye Nasıl Davranmak Gerekir?

Bu süreç, hem beyin kanaması geçiren kişi hem de yakınları için zor bir dönemdir. Kişi ya da onunla sürekli zaman geçiren yakınları psikolojik destek almaktan çekinmemelidir. Küçük olaylar bile epilepsi krizlerini tetikleyebilir. Beyin kanaması sonrası epilepsi nöbeti geçiren kişinin nöbetleri not edilmeli ve doktoruna iletilmelidir. Epilepsi nöbeti sırasında hastanın başının altına uygun bir yastık koyularak dilini ısırmaması sağlanmalıdır. Nöbet sırasında kişinin üzerindeki sıkı kıyafetler gevşetilmelidir (kemer, gömlek düğmesi vb.). Kişi nöbet sırasında bilincini kaybeder ve nöbet sonrasında bir süre şuur bozukluğu yaşar. Bu süreç takip edilmeli ve bilincin ne zaman yerine geldiği not edilmelidir. Beyin kanaması sonrası epilepsi krizi, aynı zamanda yeni bir beyin kanamasının belirtisi olabilir. Bu yüzden, epilepsi nöbeti öncesi baş ağrısı, kusma, göz kapağı düşmesi gibi belirtileri olan hasta mutlaka doktora bildirilmelidir. Şeker hastası kişilerde, beyin kanaması sonrası şeker düşmesi ya da yükselmesi epilepsi krizlerini tetikleyebilir. Aynı durum tansiyon hastaları için de geçerlidir; tansiyonda görülen yükselme ya da düşmeler epilepsi nöbetlerine neden olabilir ve nöbet sonrası koma durumuna yol açabilir. Düzenli kontroller ve doktorun verdiği diyet aksatılmamalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Beyin Kanaması Kaç Gün Sürer?

Beyin Kanaması Kaç Gün Sürer?

Güncel

Beyin Kanaması Ateş Yapar mı?

Beyin Kanaması Ateş Yapar mı?