Hipertansiyona Bağlı Beyin Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Hipertansiyona Bağlı Beyin Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Hipertansiyona bağlı beyin kanaması, beyinde bulunan damarların yırtılması sebebiyle gerçekleşen bir durumdur ve bu beyin kanaması olarak adlandırılır. Kafatası sert bir yapıda olduğundan, kanama içeri doğru yayılırken; kanamanın olduğu bölgede basınç oluşur ve bu basınç hipertansiyona bağlı beyin kanamasını artırır. Beyin içerisindeki belirli bölgelere baskı yapılması, kişide hareket bozukluklarına sebep olabilir. Beyin içi kanamaların en yaygın sebebi yüksek tansiyondur. Yüksek tansiyon kontrol edilmediğinde damarlarda zayıflamalar meydana gelir ve bu zayıflamalar yırtılmalara yol açar. Bu nedenle, hipertansiyona bağlı beyin kanaması riski oldukça yüksektir. Tansiyonun ani şekilde yükselmesi, vücut tarafından engellenemediğinde beyin kanamasına sebep olabilir.

Hipertansiyona Bağlı Beyin Kanaması Tanısı Nasıl Konulur?

Yüksek tansiyonun kontrol altına alınmaması durumunda, hipertansiyona bağlı beyin kanaması geçirme olasılığı oldukça yüksektir. Bu sebepten dolayı, tansiyon hastalarının düzenli olarak ilaçlarını kullanmaları oldukça önemlidir. Hipertansiyona bağlı beyin kanamalarında tanı konulması için doktor muayenesi gerekmektedir. Muayene sırasında, beynin belirli bölgelerinde bası olup olmadığını anlamak için gerekli tetkikler uygulanmalıdır. Ayrıca hastada ense sertliği, bedende işlevsel bozukluklar ve göz muayenesi sonucunda hipertansiyona bağlı beyin kanaması tanısı konulabilir. Hastaya uygulanacak olan BT ve beyin MR ile kanamanın şiddeti belirlenmelidir. Beyin kanaması ciddi ise acil tedavi gereklidir. Yüksek tansiyon dışında başka sebeplerden dolayı beyin damarlarında tıkanıklık bulunuyorsa, anjiyografi çekilerek damar bozukluklarının derecesi saptanır. Böylelikle hipertansiyona bağlı beyin kanamasının beyin ve çevresine verdiği zarar belirlenmiş olur.

Hipertansiyona Bağlı Beyin Kanamasında Tedavi Nasıl Yapılır?

Tanısı konmuş beyin kanamasında, öncelikli olarak kişinin hayatını kurtarmak en önemli aşamadır. Beyin kanamasının vücuda bıraktığı hasarın saptanması tedavi için önemlidir. Hastada bulunan nörolojik hasarın giderilmesi oldukça kritiktir. Kanamanın ortadan kaldırılması için öncelikle tansiyonun düşürülmesi gerekir. Hasta uygun pozisyonda yatırılarak hava yolunun açılması ve kafa içindeki basıncın azaltılması sağlanır. Hipertansiyona bağlı beyin kanamasının giderilmesi için anksiyolitikler uygulanabilir. Eğer hastada kan basıncı yüksekse, gerekli ilaçlar kullanılarak hastanın nöbet geçirmesi engellenir. Cerrahi tedavi, kanamanın büyüklüğüne bağlı olarak uygulanır. Kraniotomi işlemi ile hastanın kafatası açılarak beyindeki kanın boşaltılması ve kanamanın durdurulması hedeflenir. Anevrizma klipseme ameliyatı ile anevrizma kapatılır ve hipertansiyona bağlı beyin kanamasının bıraktığı hasarın en aza indirilmesi sağlanır. Gerekli cerrahi işlemler uygulandıktan sonra kafatası kapatılarak hasta belirli süre tedavi altına alınır. Gerekli tedavi işlemi uygulanarak hastanın taburcu olması sağlanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Erenay

23 Temmuz 2024 Salı

Hipertansiyona bağlı beyin kanaması durumunda, belirli bölgelere baskı yapılmasının kişide hareket bozukluklarına sebep olabileceğini okuyunca endişelendim. Bu durumun belirtilerini nasıl fark edebilirim ve hemen doktora başvurmalı mıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Erenay,

Endişelenmen oldukça anlaşılır. Hipertansiyona bağlı beyin kanaması ciddi bir durumdur ve belirtilerini erken fark etmek önemlidir. Beyin kanamasının belirtileri arasında aniden başlayan şiddetli baş ağrısı, bilinç kaybı, konuşma güçlüğü, görme sorunları, kol veya bacakta ani güçsüzlük veya hissizlik, denge kaybı ve koordinasyon problemleri yer alır. Eğer bu belirtilerden herhangi birini fark edersen ya da şüphelenirsen, vakit kaybetmeden doktora başvurmalısın. Erken müdahale, tedavi sürecinde büyük fark yaratabilir. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyin Kanaması Bilinç Kaybı Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Kanaması Bilinç Kaybı Belirtileri ve Tedavisi

Ani Beyin Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Ani Beyin Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Kanaması Ateş Yapar mı?

Beyin Kanaması Ateş Yapar mı?

Beyin Kanaması Etkileri Nelerdir?

Beyin Kanaması Etkileri Nelerdir?

Beyin Kanaması Geçiren Hasta İyileşir mi?

Beyin Kanaması Geçiren Hasta İyileşir mi?

Güncel

Beyin Kanaması Sonrası Tedavi

Beyin Kanaması Sonrası Tedavi