Epidural Beyin Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Epidural Beyin Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Epidural beyin kanaması, kafatası ile beynin en dış zar tabakası arasında meydana gelen kanamayı veya kan birikmesini ifade eder. Bu tür kanamalar, beyin ve beyin sapının baskılanmasına neden olabilir ve bu da komaya kadar uzanabilen ciddi durumlara yol açabilir. Epidural kanamanın oluşturduğu baskı, beynin orta hattının kaymasına sebep olabilir. Kan birikmesiyle beyne baskı kaçınılmaz hale gelir ve bu durum tüm hayati fonksiyonları etkileyebilir, hatta ölüme bile neden olabilir.

Epidural Beyin Kanaması Neden Olur?

Bu tür kanamalar, genellikle kulak arkası ve üzerindeki kafatasının temporal kemiğinin kırılmasıyla ortaya çıkar. Kırık sonucu özellikle atardamarlardaki yırtılmalar, kanın kafatası ile beyin zarı arasına sızmasına neden olur. Aslında beyin zarı, kafatasına sıkı bir şekilde yapışıktır; ancak kan sızıntısı gidecek yer bulamayınca zarın kafatasıyla bağlantısını keser ve kan birikmeye başlar. Sızıntı önce ince bir tabaka halinde olur; zamanla kan toplandıkça şişer ve kitle oluşturur.

Epidural Beyin Kanamasının Oluşabilecek Olumsuzluklar

Toplanan kan hızla beyne baskı yapmaya başlar. Bu kitle, beyin sapına yakın bir yerde ise solunum merkezini etkileyerek solunum güçlüğü ortaya çıkarabilir. Kanın birikme hızına göre, yaşamsal vücut faaliyetleri yavaşlayabilir veya tamamen durabilir. Hasta önce bilincini yitirebilir, ardından komaya girebilir ve daha sonra ölüme sürüklenebilir. Gerekli cerrahi müdahale hemen yapılmazsa ölümle sonuçlanabilir.

Epidural Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir?

  • Bilincin kapanması
  • Bilincin kapandıktan sonra tekrar açılarak normalleşme
  • Solunumun bozulması
  • Göz bebeklerinde genişleme

Epidural Beyin Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüm beyin kanaması şüphesi taşıyan bireylerde mutlaka hızlı hareket edilmelidir. Hastanın en yakın sağlık kuruluşuna nakli sağlanmalıdır. Sağlık kuruluşunda yapılacak tetkikler, röntgen veya tomografi ile teşhis edilebilir. Kanamanın durumuna ve miktarına göre, eğer vücut bu kanı tekrar emebilir; bunun için hasta bir süre müşahede altında tutularak beklenir. Belli seviyenin üzerindeki kanamalarda tedavi cerrahi müdahale ile yapılmaktadır.

Ekstra Bilgiler

Epidural beyin kanaması, özellikle travmatik beyin yaralanmalarında sık görülür. Bu tür yaralanmalar genellikle trafik kazaları, düşmeler veya spor yaralanmaları sonucunda meydana gelir. Erken teşhis ve müdahale, hastanın hayatta kalma ve iyileşme şansını büyük ölçüde artırır. Bu nedenle, kafa travması geçiren bireylerin belirtileri ciddiye alması ve hemen tıbbi yardım alması hayati önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyin Kanaması Ateş Yapar mı?

Beyin Kanaması Ateş Yapar mı?

Prematüre Bebeklerde Beyin Kanaması Tedavisi

Prematüre Bebeklerde Beyin Kanaması Tedavisi

Beyin Tümörü Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Tümörü Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Kanaması Tomografi

Beyin Kanaması Tomografi

Beyin Kanaması Ameliyatı Sonrası

Beyin Kanaması Ameliyatı Sonrası